Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

A nyelvlökéses nyelés terápiája

2020. október 22. - Munkás Nóri

Hallottál már a nyelvlökéses nyelésről? Ha nem tudsz rendet tartani a fogaid között, ha a fogszabályzó csak nagyon lassan akar hatásos lenni, pláne, ha a fogszabályzó levétele után elkezdenek visszaállni a fogaid a régi, csálé helyükre: akkor bizony van rá esély, hogy  neked is nyelvlökéses nyelésed van.

202010_nyelvlokeses_blog.jpg

A szájban a nyelv nyugalmi állapotban a szájpadláson helyezkedik el, a hegyével éppen érintve a felső fogsor és az íny találkozását. Ha a nyelv ennél picit előrébb helyezkdik el, az már erulkodó jel lehet, de a leginkább úgy tesztelheted le magadat, hogy amikor nyugalmi állapotban van a nyelved, nyelsz egy nagyot. Ha most előre lökődik a nyelved és rásimul a fogaidra, akkor valószínűleg nyelvlökéses nyelésed van.

Ha így áll a helyzet, a nyelved helye és mozgása nagyon sokmindent befolyásol. Először is felelős a bevezetőben is említett csálé fogakért. A nyelv folyamatosan nyomást gyakorol a fogakra, amelyek viszonylag könnyen helyet is változtatnak nnek hatására. Másodszor vannak bizonyos beszédhibák, amik emiatt vannak jelen: ezeket is csak a nyelésterápia alatt vagy után tudjuk rendbe tenni. A helyes nyelés és a szép fogsor – ez nem is lesz olyan meglepő – szebbé teszi a mosolyodat is, ami pedig főleg gyerekkorban, de sokszor idősebbeknél is nagyon meg tudja növelni az ember önbizalmát. Végül pedig ha a fogsorod rendezett, a nyelved jó helyen van és nyelni is úgy tudsz, ahogyan kell (ne nevess, tényleg másképp nyel az, aki nyelvlökéssel nyel, mint az átlagember), a szájhigiéniát is könnyebb fentartani, vagyis a lepedékek, fogkövek és az elszíneződés is lassabban jelenik meg a fogaidon.

De természetesen az öndiagnosztika sokszor félrevezethet, ezért ha gyanakszol, jelentkezz be hozzám diagnosztikára, felkészülésként pedig olvasd el, mire számíthatsz az első találkozásunkkor.

Ha valóban nyelvlökéses nyeléssel van dolgunk az esetedben, akkor jöhet a közös terápia. Jó hírem van: valamennyi közül ez a legrövidebb terápiám, akár már 4-5 hónap alatt teljesen rendezhető a nyelés kérdése – persze csak akkor, ha otthon te is szorgosan gyakorolsz a találkozásaink között.

És hogy miféle gyakorlatokat fogsz elsajátítani nálam? A terápiát, akárcsak az artikulációs zavar esetében, itt is egy előkészítő szakasszal indítjuk. Speciális ajak és nyelvgyakorlatokat fogunk együtt megtanulni, amelyekkel az ajak- és nyelvizmok megerősítése lesz a feladatunk, valamint, hogy átvegyük az uralmat a nyelv felett, azaz ne magától működjön, hanem te mond majd meg neki, hogy mit csináljon. Ha ezzel megvagyunk, jön az uncsibb rész, de ezen is túl kell esni: megtanulunk helyesen nyelni. Itt a legfontosabb (de a többi szakaszban sem elhanyagolató) az mindennapos otthoni gyakorlás. Ám ha ezen túljutunk, jöhet a gyakorlati rész is: megtanuljuk beépíteni a mindennapokba az újonnan megtanult nyelés technikát, és nem csak beszélni, hanem enni és inni is fogunk. Ez azért már izgibb, ugye? Egy falat szilárd étel helyes lenyelésétől egy egész főétkezés helyes elfogyasztásáig el kell jussunk a terápia végére.

Készen állsz, hogy magadmögött hagyd a beszédhibádat? Jelentkezz be hozzám az elérhetőségeim valamelyikén és egyeztessünk időpontot!

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8716254390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása