Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Te is azt hiszed, hogy a logopédia feladata a beszédhibák megszűntetése?

2021. november 11. - Munkás Nóri

„Mikor elkezdtünk hozzád járni, nem is tudtam, hogy ez a logopédia ilyen széleskörű, elég komoly munka. Kezdem sajnálni, hogy Kornél nővére nem részesült ebben, sokat segített volna neki első osztályban.” – ezt a mondatot egy olyan kisfiú anyukája mondta, akivel egy két és fél éves együttműködésünk ért véget a napokban.

mn_blog_1114.jpg

És igen, én is úgy látom, hogy egyik legnagyobb tévhit, amivel folyamatosan találkozom, az az, hogy sokan azt gondolják, hogy a logopédia óvodás korban pusztán a beszédhangok javításáról szól. Ez nem igaz. Sőt! Tovább megyek! Ha a terápiás folyamat csupán a beszédhangok korrigálásáról szól, az bizonyos esetekben egyértelmű hibának tekinthető, más esetekben pedig „csak annyinak” elszalasztunk egy jó lehetőséget.

Hogy lehet ez?

Kornél 4,5 éves volt, amikor anyukája megkeresett azzal, hogy a kisfia nagyon rosszul beszél. Valóban így volt, a vizsgálat után számszerűen megmondható volt, hogy Kornél 18 hangot képzett rosszul. Ez azt jelentette, hogy idegen fül számára gyakorlatilag érthetetlen volt a beszéde. 

A vizsgálat során természetesen nem csak a beszéd vizsgálatára tértünk ki, hanem alaposan megvizsgáltuk Kornél nyelvi fejlettségét is, alaposan megnéztük a nyelvi szinteket. 

  • Megvizsgáltuk a hangok szintjét (pl. hogyan észleli a gyermek hangok sorrendiségét, észleli-e hangok közti különbséget,  tud-e hangokat leválasztani a szavakból stb..).
  • A szókincs minőségi és mennyiségi elemzése is nagyon fontos információkat tartogat az olvasás és írás elsajátítása szempontjából (az aktív és passzív szókincs nagyságát feltártuk, megnéztük, hogy milyen gyorsan hívja elő/találja meg a kimondásra szánt szót a szókincsből, stb.)
  • A szóelemek szintjén megnéztük, hogy a szavak toldalékolásában hibázik-e.
  • A mondatok szintjén pedig azt figyeltük meg, hogy milyen a mondatalkotása, a szórend és szókapcsolatok helyesen szerepelnek-e a beszédében. A későbbi terápia szempontjából nagyon fontos tudnom, hogy érti-e a különböző nyelvtani szerkezetek jelentését.
  • A szövegnél pedig lényeges, hogy megérti-e a hallott szöveget és hogy magának a gyermeknek milyen a szövegalkotási képessége.

Miért fontos ezt tudni? Miért nem elég csak a beszédhibákat kijavítani?

Mindenki azt szeretné, hogy a gyerek beszéde jól érthető, szép és tiszta legyen. Azt is mindenki tudja, hogy az iskolákban is fontos kritérium a jól érthető beszéd. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a kutatások azt mutatták ki, hogy a fel nem tárt és nem kezelt nyelvi elmaradások sokkal nagyobb valószínűséggel fognak olvasási és írási nehézséget okozni, mint maguk a beszédben jelenlévő hanghibák.

Kornélnál az első nyelvi szinten, a hangok és a szókincs szintjén találtunk jelentős elmaradást, így a terápiás órákon a hangfejlesztés mellett ezekre a területekre fókuszáltunk erőteljesen. Miközben egyre több hangot tudott már szépen kiejteni, sok más terület is fejlődött vele együtt, például:

  • hangok közti különbségeket is egyre jobban észlelte, 
  • pontosan észlelte már egy hang helyét a szóban,
  • megtanult a szavakban szereplő szóelemekkel műveleteket végezni,
  • folyamatosan bővült a szókincse, 
  • egyre pontosabban és gyorsabban találta meg azokat szavakat, amiket ki akart mondani, stb.

A logopédiai terápia akkor jó, és akkor teljesíti a feladatát, ha nem csak szigorúan a hangok korrigálására fókuszál, hanem olyan fontos területekre is, ami elengedhetetlen a sikeres írás és olvasás tanulásához.

Kornél most kezdte meg az első osztály. Komoly terápiás folyamaton vagyunk túl vele, de most már minden alapja megvan már a sikerhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr116753116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása