Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Társasozz, hogy olvashass!

2020. április 10. - Munkás Nóri

A közös játéknak jelentős hatása van a szabálykövető magatartás kialakulására, ám egy jól megválasztott társasjáték által akár az olvasás, szövegértés, a beszédkészség és az önkifejezőkészség is fejlődhet.

munkasnora_20200410_blog_fb.jpg

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy a társasjátéknak micsoda szerepe van az ember, különösen a mindenre fogékony korban lévő gyermek életében. Azok a gyerekek, akikkel rendszeresen társasoznak a szüleik, később könnyebben felismerik, értelmezik és magukévá teszik a csoportra vonatkozó szabályokat, ha új közösségbe kerülnek. A kicsiként játszott társasok felkészítik a gyerekeket az óvodai, majd iskolai beilleszkedésre, és ahogy nőnek, egyre összetettebb készségfejlesztő társasokkal segíthetjük játékosan a tanulást.

Arról már olvashattál a blogomon, és biztosan más forrásokból is tudod, hogy a rendszeres olvasás bővíti a szókincset, javítja a helyesírást, segíti a mondatszerkesztést és a kifejezőkészséget. Nos, hasonló a helyzet az úgynevezett szó- és betűjátékokkal.

  • A szavak keresgélése fejleszti az aktív szókincset, sőt, a kisebbek akár új szavakat is megtanulhatnak a játék során.
  • A közös játék segíti a kifejezőkészséget, az ismert kifejezésekben használt szavak elkülönítését és tudatos használatát.
  • A táblán látható betűkből való szóalkotás fejleszti a fonológiai tudatosságot – ez pedig az egyik legfontosabb készség az olvasáshoz. A szavak szótagokra, hangokra bontása, illetve ugyanez visszafelé: a hangokból és szótagokból különböző szavak alkotása elemi fontosságú a szövegértéshez – és nem csak írásban, hanem szóban is.
  • És mint a legtöbb stratégiai játék, a szókirakók is nagyon jól fejlesztik a logikai gondolkodást és a koncentrációt, ami nem csak az olvasás során, de az élet szinte minden területén hasznára válhat gyermekednek.

Minden korban más szinten állnak ezek a készségek, ezért nagyon fontos, hogy a gyermeked életkorának megfelelő társasokat válaszd ki, hiszen a sikerélmény hiánya könnyen kedvét szegheti; nem csak a játéktól, de minden betűvel, írással és olvasással kapcsolatos tevékenységtől elmegy a kedve, sőt az önbizalma is.

Betűtanuláshoz ajánlom például a Játékos olvasás és az Ismerd meg a betűket című társasjátékokat. Ezeket már az óvoda nagycsoportjában is elkezdhetitek játszani, de fejlettségi szinttől függően elsős és másodikos korban is szórakoztató tud lenni a kicsik számára.

A már stabil betűismerettel rendelkező gyerkekkel elő lehet venni a komolyabb játékokat is, mint a Scrabble vagy a Blanko, de itt is figyelj rá, hogy a gyermekednek megfelelő nehézségi szintet válaszd: 6-10 éves kor között a szókirakók junior változatával játszatok, tíz éves kor felett viszont emelhetitek a tétet, és elővehetitek az eredeti játékokat is.

Ha az olvasás mellett a beszédkészséget is fejlesztenéd, a szókirakókat olykor felválhatod a beszédközpontúbb szólánc játékokra – a szókincs és a fonológiai tudatosság mellett az emlékezet és a figyelem is nagy szerepet kap ezekben a játékokban. Ezeket inkább nyolc éves kor felett ajánlom, kezdjétek például a Tick Tack Bumm Láncreakció junior változatával.

 

A kép forrása: Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1715602192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása