Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

A grimaszok és a beszéd

2020. május 01. - Munkás Nóri

A grimaszolás vicces, jókedvre derít és ha hiszed, ha nem, segít a helyes beszédképzésben. Szóval, ha csak egy tanácsot fogadsz el ma tőlem, az ez legyen: grimaszolj!

munkasnora_blog_2020apr_2_grimaszolj.jpg

Ahogyan azt az előző blogbejegyzésemből megtudhattad, a folyóbeszéd, a szókincs és az olvasás kialakulásában nagyon sokat segítenek a társasjátékok. Az olvasás előkészítésére egészen nagycsoportos kortól ajánlottam társasokat, amik akár még felnőtt korban is hasznosak és szórakoztatóak lehetnek. De vajon mi a helyzet a kisebbekkel? Velük nem érdemes még játszani? Dehogynem! Sőt, kisgyermek korban fejleszthetők a legkönyebben a készségeink, így nem csak érdemes, hanem hasznos is.

A legtöbb játéknak megvan a maga szerepe a tanulásban, még ha ezt nem is vesszük mindig észre. A társasokról megtudhattad az imént már említett blogcikkemben, hogy a közösségbe való beilleszkedés alapjait fektetik le a gyermekeinkben; a babakori (készség)fejlesztő játékoknak pedig kevésbé „rejtett” előnyei vannak. De azt vajon gondoltad volna, hogy a grimaszolás is segíthet a helyes beszédformálásban?

Úgy bizony! A különböző arckifejezésekhez négy mimikai izomcsoportunk együttes munkája kell, sőt olykor a rágóizmaink is bekapcsolódnak. A beszédképzésben ez utóbbiak mellett a szájkörüli mimikai izmoknak van nagy szerepe, és talán magadtól elsőre nem is gondolnád, de beszédtanuláskor az orrnyílás izmainak is jut egy kis feladat – a grimaszolással pedig jól megdolgoztatjuk ezeket.

Az ember, és különösen a gyermek utánzással tanul. Sokszor nem is tudatosul benne, hogy mit miért és hogyan csinál, ám gyakorlással a tudatosság is fejleszthető – és ez a tudatosság lesz az, amit majd a beszédképzésben is ki tudunk használni. A feladat tehát egyszerű: grimaszolj a gyerekekkel. Ha egy kicsit meg akarod csavarni a dolgot, szerezd be a MimiQ - Grimaszpárbaj című társasjátékot, amivel gyakorolhatjátok a tudatos grimaszolást, és használhatjátok, erősíthetitek a grimaszoláshoz (és a beszédhez, ahogyan ugye korábban mondtam) szükséges izmokat.

És ha már az arcizmok erősítéséről, tudatosításáról beszélünk, szintén egy nagyon hasznos és szórakoztató játék a Sokoldalú fejlesztő karika. Ezzel a szájizmok és a légzéstechnika mellett fejleszthető a szem és a kézkoordináció és az egyensúlyérzék is. A MimiQ-kel szemben előnye, hogy míg az utóbbi annál mókásabb, minél többen játszátok, a Karikával egyedül is leköthetik magukat a gyerekek.

Mindkét játékot az ovódás korosztálynak ajánlom elsősorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr115652152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása