Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Diagnosztikák: a nyelvlökéses nyelés

2020. augusztus 31. - Munkás Nóri

A szavak és kimondásuk
különleges jelentőségű.

Susie Orbach

A nyelvlökéses nyelés laikus szemmel egy alig észrevehető probléma, azonban nagy hatással lehet mind a fogak elhelyezkedésére, mind az artikulációra. Ha a gyanú fennáll, érdemes mindenképpen kivizsgáltatni, mert gyakran csak akkor vesszük észre, hogy „valami nem volt oké”, amikor már elkezdenek érezhetővé válni a terápia hatásai.

202008_nyelvlokeses_shared.jpg

Jelenlegi cikksorozatomban a logopédiai diagnosztikákkal foglalkozom; az artikuláció és a beszédészlelés után most újra egy gyakori, korosztálytól függetlenül sokakat érintő problémáról szedem össze az alapvető tudnivalókat, ez pedig a nyelvlökéses nyelés vizsgálata.

A nyelvlökéses nyelés kivizsgálását két esetben érdemes fontolóra venni. Egyrészt fogszabályzás és egyéb fogászati-esztétikai beavatkozások előtt minden esetben javaslom egy logopédus felkeresését a témában. A nyelvlökéses nyelés esetén ugyanis – ahogyan erről a neve is árulkodik – nyeléskor a nyelv előre lökődik, és ez a folytonosan ismétlődő nyomás torzíthatja a fogak elhelyezkedését. Amennyiben ez az oka a kusza fogaknak, a fogszabályzó „munkáját” gyakran lelassítja a nyelvünk és sajnos nagyon sok esetben előfordul az is, hogy a szépen helyre tett fogak állását ismét vissza rendezi a nyelv felől érkező nyomás.

Másrészt viszont a különösen makacs, terápia hatására sem javuló hangtorzítások fennállása esetén is jó, ha megvizsgáltatjuk a nyelést is, mert sokszor ez is megbújhat az arikulációs problémák hátterében – bár, ahogyan azt a korábbi cikkeimben is jeleztem, egy jó logopédus el sem kezdi a terápiát a pontos diagnózis felállítása előtt.

Ha nyelvlökéses nyelés diagnosztikára adod a fejed (és itt szeretném hagsúlyozni, hogy a korod miatt ne fájjon a fejed: nyolc éves kisiskolásoktól kezdve a felnőtteken át egészen idős korig vannak pácienseim, akiknél ezen – pontosabban ez ellen – dolgozunk a terápián), számíthatsz arra, hogy nagyon sokat fogunk beszélgetni. Ennek egyik célja természetesen az, hogy halljam, ahogyan beszélsz, másrészt viszont tisztában kell lennem a logopédiai előzményeiddel, azzal, hogy viselsz, viseltél-e vagy tervben van-e a fogszabályzó nálad, vannak-e táplálkozási nehézségeid, allergiás tüneteid stb. Röviden mondva elbeszélgetünk szinte mindenről, ami a szádat és a nyelvedet érinheti. Gyerekeknél természetesen nagyban számítok a szülők segítségére is ezek fetárásában. Ha szűkszavú vagy és hamar túljutunk ezen a részen, lehet, hogy szükség lesz egy kis felolvasásra is, de pánikra semmi ok: vannak megfelelő szövegeim erre az esetre is. Akárcsak az artikulációs vizsgálat esetében, itt is bele kell kukkantsak a szádba, hogy lássam, minden a helyén van. És végül – ezt nagyon szokták szeretni – eszünk, iszunk is egy kicsit: ropit, kekszet és vizet kell majd nyelned különböző módokon.

Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a pontos diagnózis felállítása és kijelölhetjük a legoptimálisabb terápiás utat számodra. Ne feledd: egy jó logopédus nem kezdi el a terápiát „bemondásra”, vagyis anélkül, hogy előtte egy diagnosztikát fel ne állított volna, hiszen enélkül nem lehet célirányos terápiát folytatni. Ezért ha úgy érzed, a tüneteid (vagy gyermeked tünetei) nyelvlökéses nyelésről árulkodnak, előbb akkor is jelentkezz be egy kivizsgálásra, hiszen az is lehet, hogy a hasonló tünetek mögött egészen más típusú elváltozások állnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1516184240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása