Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Diagnosztikák: a nyelvi késés

2020. szeptember 02. - Munkás Nóri

A beszéd maga a civilizáció.
Thomas Mann

A logopédiai nehézségek bármely korban elérhetik az embert – pontosabban jelen cikkem szempontjából az ember gyerekét. A gyerekeknek szóló beszédészlelés, és a kortól független nyelvlökéses vizsgálat és artikuláció diagnosztikák után most egy újabb apróságoknak szóló logopédiai vizsgálatot veszek górcső alá: a nyelvi késést.

202008_nyelvikeses_shared.jpg

Minden gyerek fejlődése más. Persze ott vannak a szakkönyvek, a bölcsiben a gondozók vagy éppen a körzeti orvos és a nővér, akik segítségünkre lehetnek abban, hogy tudjuk, hol áll a kortársaihoz képest kisbabánk fejlődése, de ugyanezek a dolgok olykor bizonytalanná és szorongóvá is tehetik a szülőket a mai, sokszor irreális elvárásokkal teli korban. A lányoknak egyéves kora körül, a fiúknak kétéves korára ki kell mondaniuk az első szavakat – hallhatjuk több helyről az ilyen és ehhez hasonló kinyilatkoztatásokat, és ha nálunk nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan a nagykönyvben meg vannak írva, máris a legrosszabra gondolunk. Pedig hidd el: minden baba más, és az, hogy egy kicsivel később szólal meg, mint a kispajtásai a játszótéren, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy baj van. És ha baj is van: egyáltalán nem biztos, hogy korrigálhatatlan a dolog. Adj időt a picidnek; azt figyeld meg, hogy önmagához képest hogyan fejlődik!

Természetesen, ha felmerül benned a gyanú, ne késlekedj: jobb tudni, hogy semmi gond nincs, mint azon aggódni, mi lehet a baba baja; a nem vagy alig beszélő gyerekekkel érdemes azért már logopédushoz fordulni. A nyelvi késés diagosztikai vizsgálatára jellemzően 1,5-3,5 éves kis pácienseim érkeznek a szüleikkel (vagy egyik szülőjükkel). Ez egyébként egy nagyon játékos vizsgálat, a piciknek majdnem olyan, mint egy rövid, egyszemélyes, játszóházi foglalkozás, amit a szülőkkel való alapos konzuáltáció előz meg, hogy biztosan mindenre fény derüljön, amire a diagnosztika szempontjából szükség van. Ezt követik a játékok: képeket pakolgatunk, buborékot fújunk, rajzolunk és néhány feladatot is megoldunk.

Amikor már alaposan kijátszottuk magunkat, megszületik a diagnózis. Előfordulhat, hogy minden rendben van, csak egy picit lassabban fejlődik a gyerkőc. Ha azonban mégis indokolt a logopédiai terápia, a szülőkkel megbeszélem a részleteket és elkezdjük a közös munkát, hogy a picit felzárkóztassuk a kortársai mellé.

Felkeltettem az érdeklődésedet? Ha úgy gondolod, nálatok előfordulhat, hogy a nyelvi késés az oka annak, hogy a pici nem beszél, esetleg biztosra szeretnél menni és már az elején megtudni, hogy szükség van-e segítségre, akkor jelentkezz be hozzám az elérhetőségeim valamelyikén és egyeztessünk egy diagnosztikai időpontot!

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1016184252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása