Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Vedd észre a nyelvlökéses nyelést!

A szép mosoly, az egészséges fogsor és a tiszta beszéd titka

2020. február 27. - Munkás Nóri

A szép mosolyhoz, a rendezett fogsorhoz és a tiszta beszédhez elengedhetetlen, hogy helyesen és jól nyeljünk. Az előző írásban röviden áttekintettük, hogy mi is az a nyelvlökéses nyelés. Könnyű dolga van annak, akinek a fogszabályzó szakorvosa felhívja a figyelmét a problémára. Azonban olyanok is akadnak bőven, akik még nem kerültek még fogorvoshoz, nem állnak még kezelés alatt, de nyelési rendellenességük van, csak épp nem tudnak róla.

smiling-woman-wearing-gray-fur-top-880647.jpg

Nyelvökéses nyelés tünetei

Ezért érdemes tudni, hogy milyen jelei, tünetei lehetnek a nyelvlökéses nyelésnek (a teljesség igénye nékül):

  • Nem javuló beszédhibák, melyek a következő hangokat érintik: sz, z, c, s, zs, cs, t, d, n, l.
  • Szájlégzés, gyakran nyitott szájtartás.
  • Éjszaka nyitott szájjal való alvás, horkolás.
  • Gyakran cserepes, száraz ajkak.
  • Fogsorzáródási, harapási rendellenességek.
  • Fogazati eltérések, stb.

Muszáj kezelni? 

Több kliensemben is felmerült már a kérdés, hogy muszáj-e a nyelvlökéses nyelést kezelni. Nos, ha fogszabályzásról van szó, akkor igen, hiszen a fogszabályzás nem lesz eredményes a rossz nyeléstechnika fennállása miatt. Ha nincs folyamatban fogszabályzás, és a kliens nem is tervez, akkor viszont azt szoktam mondani, hogy nem kötelező, de nagyon ajánlott. Ugyanis a kezeletlen nyelvlökésnek a fenn említett kellemetlen tünetek lehetnek a következményei, így mindenképp célszerű ezeket megelőzni.

Fordulj szakemberhez!

Ha valamelyik tünetet észleled magadon, akkor javasolt mielőtt egy logopédust felkeresni, egy rövid vizsgálat után biztosan tudni fogod, hogy érintett vagy-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr615491918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása