Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Beszédészlelés és beszédmegértés zavar terápiája

2020. október 30. - Munkás Nóri

A beszédészlelési és beszédmegértési nehézséggel küszködő gyerekek nagyon könnyen lemaradnak kortársaiktól, ezért fontos, hogy minél hamarabb felismerjük és kezeljük a problémát. A magatartás gondok, a nehezen bővülő szókincs, mondókák versikék nehezebb megtanulása és a gyakori figyelemzavar arra utalhatnak, hogy a gyerkőcnél gond lehet a beszédészleléssel és a beszédmegértéssel. Ha ilyesmire gyanakszol, mihamarabb hozd el egy diagnosztikai vizsgálatra, hogy időben kiderüljön: szükség van-e a terápiára.

202010_megertes_blog_v2.jpg

A fentiekből már bizonyára rájöttél, hogy ez a terápiám kifejezetten gyermekeknek szól. Ha a kicsinél a diagnosztikai vizsgálat igazolja a beszédészlelési és beszédmegértési nehézséget vagy zavart, minél előbb szükséges segítséget kérnünk: lehetőleg már óvodás korban kezdjük el a célzott foglalkozásokat. Ha ugyanis nem foglalkozunk a problémával, gyermekünk komoly hátrányba kerülhet már az első osztályban: írási és olvasási nehézségekkel kell megbírkóznia, később az idegennyelvekkel is meggyűlhet majd a baja, sőt bármely tantárgy nehézséget okozhat neki, hisz a tantárgyak tudásanyagát az olvasás, az írás, a szöveg- és beszédértés technikájával sajátítják el.

Mivel ebben az esetben nem a beszéd vagy az egyes hangok kiejtése okozza a problémát, ez a terápiám egy kicsit különbözik a többitől. Itt nem nyújtogatjuk a nyelvünket a tükör előtt, nem ismételgetünk egyes hangokat a végtelenségig – ehelyett hallunk, hallgatunk és értelmezünk. Sokat. Ezeken a foglalkozásokon a lényeg az, hogy megtanuljunk odafigyelni arra, amit hallunk és megtanuljuk értelmezni is azt, amit hallunk: hangokat,  szótagokat, szavakat, majd mondatokat figyelünk meg és végzünk velük sok-sok gyakorlatot. De ezen a terápián sem hagyom, hogy a foglalkozások unalmassá váljanak. Noha szinte csak és kizárólag verbális feladatokat végzünk, itt is bevetem a segédeszközeimet: képeket vizsgálgatunk, könyveket olvasgatunk, hangfelvételeket hallgatunk – sőt, egy kis mozgást is beleviszünk a tanulásba.

Ha úgy veszed észre, hogy gyermeked folyton elkalandozó gondolatait nem pusztán figyelemzavar okozza, mindenképpen vedd fel egy logopédussal a kapcsolatot! Keress meg az elérhetőségeim valamelyikén és kezdjük el a közös terápiát!

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3016263218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása