Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Fújni jó!

Logopédia: játékos fújógyakorlatok

2020. január 17. - Munkás Nóri

A fújógyakorlat blokk számos logopédiai terápiának nagyon fontos és kötelező eleme. Artikuláció javításánál, dadogás- valamint orrhangzósterápiánál gyakorlatilag kihagyhatatlan rész a légzéstechnika fejlesztése. Ezeket a gyakorlatokat általában nagyon élvezik a gyerekek, mert egyszerűek, szórakoztatóak, viccesek.

boy-wearing-orange-shirt-blowing-on-dandelion-1231215.jpg

Erős fejlesztő hatásuk is van, továbbá nagy előnyük, hogy ezeket a játékokat otthon is lehet gyakorolni, szórakozásképpen — mellékhatásaként pedig ügyesedik a gyerkőc. �

De miért is olyan hasznosak a fújógyakorlatok?

Ahhoz, hogy szépen, tisztán beszéljünk elengedhetetlen, hogy olyan irányba és olyan mennyiségben fújjuk ki a levegőt, ahogy az az egyes hangok képzéséhez szükséges. Ezen felül az is fontos a jól érthető beszédhez, hogy megfelelő mennyiségű levegő álljon rendelkezésre egy-egy szövegegység elmondásahoz. A fújógyakorlatok közben nemcsak a fújás irányát, erősségét és folyamatosságát, időtartamát fejlesztjük, hanem az ajak- és nyelvizmokat is megmozgatjuk.

Gyakorlatok a foglalkozáson vs. otthon

A fejlesztendő hangok sajátosságainak megfelelően válogatjuk össze a fújógyakorlatokat a logopédiai foglalkozáson, attól függően, hogy mérsékelten, erősen, folyamatosan vagy röviden szükséges a levegőt kifújni az adott hanghoz. De nem kell logopédiai szaktudás ahhoz, hogy otthon is elővegyük ezeket a játékokat.

Ha a gyermeked logopédiára jár, vagy még nem jár, de beszédhibás, akkor mindenképp vedd elő ezeket a gyakorlatokat! Ha nincs logopédiai problémája, akkor is bátran ajánlom, a fejlesztő hatás akkor is érvényesül! Emellett szórakoztató és hasznos móka!

Jöhet a játék!

A keresőbe beírva rengeteg fújógyakorlatot lehet találni, de néhány alapgyakorlatot, alapjátékot én is összegyűjtöttem Neked:

  • Buborékfújózás.
  • Pitypang vagy más termések elfújása.
  • Gyertya elfújása, "táncoltatása".
  • Vattapamacs vagy papírdarab adott irányba, kapuba fújása. (Először szívószál nélkül, utána szívószállal.)
  • Furulya, síp, szájharmonika fújása.
  • Hengeres vagy szögletes ceruza fújása asztalon.
  • Szívószál segítségével buborék fújása pohárban, vízből.
  • Apró tárgyak (borsó, kukorica, szalvétadarab) szívászállal való fújása.
  • Hóember, kukac, csillag stb. készítése papírból (melyet felfüggesztünk egy pálcára), s irányított fújása alulról, felülről, jobbról, balról.
  • Kartonlapra 3 színes papírcsík ragasztása, s az így kialakított pályákon egy pingponglabdát, vattapamacsot, stb.
  • Egy kartondoboz tetejére különböző méretű szívószáldarabokból labirintus ragasztása. Ezen a labrintuson át kell a fújni a golyót, vattapamacsot, stb.

Fújásra fel! 

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2715413102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása