Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Az orrhangzós beszéd terápiája

2020. október 29. - Munkás Nóri

A logopédiai munkával foglalkozó írásomban már említettem, hogy a logopédia alapvetően két nagy területre osztható: egészségügyi és oktatási területre. Vannak azonban esetek, amikor ez a két terület találkozik, ilyen például az orrhangzós beszéd terápiája is.

202010_orrhnag_blog.jpg

Az orrhangzós beszéd egy veleszületett rendellenesség miatt alakul ki: az ajak- és/vagy szájpadhasadékkal világrajött gyermekeknél az ezekhez a területekhez kötődő funkciók sérülnek vagy sérülhetnek (súlyosságtól függően); ezen funkciók közé tartozik a beszéd is. Ezek a gyerkőcök a magánhangzókat orrhangzós színezettel ejtik, a mássalhangzókkal pedig még nehezebben boldogulnak – ezek nagy része általában nem is tud kialakulni logopédiai segítség nélkül. Egy jól felépített logopédiai terápia során azonban ki lehet alakítani és beépíteni a beszédbe a hiányzó hangokat.

Az orrhangzós beszéd terápiáján rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk az alapozásra: rengeteg lágyszájpadot megerősítő feladatot kell begyakorolnunk, és megtanuljuk a fújás és a szívás helyes technikáját is – sokszor nem is hinné az ember, hogy ezek mennyire fontos mozdulatok az egyes beszédhangok helyes kiejtéséhez. A jó hír az, hogy bár elsőre unalmasnak hangozhat, a gyerekek körében a terápiának ez egy nagyonis élvezhető része: a fújógyakorlatoknál előkerülnek a különböző méretű csövek, valamint a liszt, a borsó, a toll, a gyertya, stb.; a szívó mozdulatokat pedig szívószállal gyakoroljuk be: eleinte gyümölcslevet, később pedig akár pudingot és joghurtot is megtanulunk szívószállal elfogyasztani.

Amikor ezek a gyakorlatok már hibátlanul és zsigerből mennek, jöhet a következő lépés: az eddig betanult mozdulatok segítségével kialakítjuk a mássalhangókhoz helyes tartásokat és szép lassan beépítjük az újonnan tanultakat a mindennapi beszédbe is. Ennél a szakasznál is sok-sok izgalmas trükköt vetek be, hogy a gyerekek a lehető legkevésbé érezzék nyűgnek a foglalkozásokat – de nem akarok minden meglepetést előre elárulni.

Annyit azonban tudnod kell, hogy az összes terápiám közül ez a leghosszadalmasabb, mert ebben az esetben sokkal nehezebb a hangok helyes kiejtését kialakítani, mint például az artikulációs zavarnál; az orrhangzós terápiában sokkal több időt vesz igénybe egy-egy hang kialakítása. Az évekig tartó közös munka során sok-sok kreativitásra és még több gyakorlásra és kitartásra van szükség, de ígérem: megéri.

Ha úgy érzed, gyermekednek segítségre van szüksége, jelentkezz be hozzám bátran az elérhetőségeim valamelyikén, és egyeztessünk időpontot!

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2416263210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása