Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Az artikuláció zavar terápiája

2020. október 10. - Munkás Nóri

Legyen szó akár felnőttekről, akár gyerekekről, senki sem szeret megszólalni, ha attól tart, kinevetik, kibeszélik. Ráadásul, gondoljunk csak bele: ha bizonytalanul szólalunk meg, a mondanivalónknak kevesebb hitelt adnak, függetlenül annak valódi tartalmától. Gyerekeknél ez pedig beilleszkedési, sőt, akár tanulási nehézségekhez is vezethet. Jobb, ha ennek elejét veszed: fordulj logopédushoz!

mn_blog_202010_artikulaciosterapia_blog.jpg

Amikor valaki egy vagy gyakran több hangot nem tud helyesen kiejteni  (s helyett sz, k helyett t, r helyett l, stb.) vagy torzan ejt bizonyos hangokat (pl. hátul pergeti az r hangot), akkor  az artikuláció zavaráról beszélünk. Ha ilyen problémával fordulsz hozzám, az első találkozásunkkor felmérem, hogy mennyire súlyos és mely hangokat érinti a jelenség (erről írtam korábban az artikulációs diagnosztikai vizsgálat cikkemben), majd ha ezen túlvagyunk, indulhat a célirányos terápia.

A heti óraszám megállapításánál sokmindent figyelembe veszünk, de főleg a beszédhiba súlyosságától függ, hogy egy vagy két alkalommal fogunk hetente összegyűlni. Először vicces lesz, ígérem: rengeteg ajak és nyelvgyakorlatot fogunk végezni – így megtanítjuk úgy mozogni a beszédszerveket, ahogyan az egyes hangok helyes képzéséhez szükséges. Amikor pedig már izomláz van a nyelvedben (ne aggódj, valójában nem lesz, de tényleg nagyon sokat fogunk gyakorolni), lazításként a füledet fogjuk megtornáztatni, hiszen nagyon fontos – különösen a kisgyerekek esetén –, hogy a páciens hallja a különbséget a hangok között, amiket összekever és tudja, hogy az egyes szavakban mikor melyiket és pontosan hol kell használnia a szavakon, mondatokon belül.

Az artikulációs terápia egyébként az egyik leggyerekbarátabb terápiám, különösen ez a fenti előkészítő szakasz, ugyanis a gyakorló eszközeink igazi csemegék: zizi, ropi, kölesgolyó és olykor popcorn is kerül elő a foglalákozásainkon. Később pedig rengeteg játék siet a segítségünkre, ugyanis, miután az adott hangot önmagában már ki tudja mondani a delikvens, el kell kezdenünk azt beépíteni a beszédbe is. Amikor labdázunk, lottójátékkal, társasjáték, bingóval vagy memoryval játszunk a gyerekek remekül szórakoznak, hiszen nagyon játékos az egész foglalkozás, de szülőként (vagy felnőtt páciensként) ez ne tévesszen meg: komoly munka van a foglalkozás minden percében – és azért van sok nevetés is.

A terápia tehát fontos, hogy megszabaduljunk a beszédhibáinktól, de van valaki, akinek még a logopédusnál is nagyobb szerepe van a beszédhiba legyűrésében: ez pedig maga a páciens. Az eredményhez kitartás kell és gyakorlás. Rengeteg gyakorlás. De hidd el, megéri!

Készen állsz, hogy magadmögött hagyd a beszédhibádat? Jelentkezz be hozzám az elérhetőségeim valamelyikén és egyeztessünk időpontot!

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8616234074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása