Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Diagnosztikák: az egyéni nyelvi profil

2020. szeptember 02. - Munkás Nóri

A beszéd képessége emberi kiváltság.
Hioszi Tatiosz

A logopédiai diagnosztikák leírásával foglalkozó cikksorozatom végére tartogattam a legizgalmasabbat mind közül: a komplex logopédiai diagnosztikát. Ahogyan a neve is mutatja, ez egy összetettebb vizsgálat. Főként gyerekeknek ajánlom, mert ez az a kor, amikor még „minden lehetséges” (természetesen logopédiai szempontból értem) és (szinte) minden korrigálható.

202008_komplex_shared.jpg

Amikor olvasmányainkból esetleg a háziorvostól, a nővértől, az óvoda/iskola pedagógusoktól vagy más szülőktől begyűjtött információink alapján felmerül bennünk a gyanú, hogy gyermekünk valamilyen logopédiai problémával küzd, olyankor tudjuk célzott diagnosztikai vizsgálatra vinni a gyerkőcöt. Ilyenkor a szakember ráerősít vagy rácfol a gyanúnkra; előbbi esetben a diagnosztikát egy célzott terápia követi (erről olvashatsz a témában íródott többi cikkemben), utóbbiban pedig gyakran megkönnyebbülés: szerencsére nincs baj.

Vannak azonban esetek, amikor sejthető, hogy logopédiai beavatkozásra lenne szükség, azonban nincs semmi konkrét a kezünkben. Ilyen például az, amikor a kicsinek nehezen megy az írás, olvasás elsajátítása, vagy pár évvel később az idegen nyelvekkel gyűlik meg a baja – igen, ezeknek bizony könnyedén lehet logopédiai eredetű oka. Vagy ilyen például az, amikor a hosszantartó terápia mellett, az otthon lelkiismeretesen elvégzett házi feladatok ellenére sincs kielégítő javulás a gyerek beszédkészségében – vagy éppen egyáltalán nem javulnak a tünetei.

De a komplex logopédiai diagnosztikát nem csak akkor érdemes fontolóra venni, amikor már jelentkeznek a nehézségek. Ha egy ilyen vizsgálatot végigcsináltok a gyerkőccel, rengeteg mindenre választ kaphattok és úgy alakíthatod a kicsi tanulmányait, hogy magabiztosan állhasson neki az új tudás megszerzésének. A komplex vizsgálatból megtudhatod,

  • hogy a gyermeked beszéd és nyelvi készsége az életkorának megfelelően alakul-e,
  • hogy elég érett-e a nyelvi készsége az iskolakezdéshez,
  • hogy milyen lesz az olvasáshoz, írához való kapcsolata,
  • sőt, azt is, hogy érdemes-e már kisiskolás korban idegennyelvet tanulnia a gyerkőcnek.

A jellemzően 5-14 éves kor között ajánlott komplex logopédiai diagnosztika segít, hogy gyermeked a lehető leghatásosabb, teljesen egyénre szabott logopédiai terápiát kapja meg.

Ahogyan azt már fentebb is írtam, ez egy kicsit összetettebb, így időigényesebb vizsgálat:  a gyerekek beszédállpotának teljeskörű feltérképezéséhez mintegy 1,5-2 órás vizsgálatra van szükség. Egy ekkora vizsgálat fárasztó, ezért természetesen szüneteket is beiktatunk (lehet hozni nasit vagy üdítőt), így – bár alapvetően javaslom, hogy egy alkalom alatt „legyünk túl” a vizsgálaton, szükség esetén két-három rövidebb üléssé is alakítható a teljes diagnózis felállítása. Mivel e a két óra egy nagyobb időintervallum inkább a szülőknek szokott sok lenni egyszerre (sokaknak nehéz megszervezni úgy a teljes napot, hogy két óra plusz az utazás ideje teljesen kiessen az egyik szülőnek), ezért nálam arra is van lehetőség, hogy a szülő a „saját részét” (a szükséges dokumetumokat) online töltse ki – a gyereket pedig elhozhatja akár a nagyszülő vagy egy barát is.

És akkor lássuk, hogy mire számíthatsz, ha úgy döntesz, egy ilyen vizsgálatra hozod el a gyermekedet! Először is megcsináljuk a klasszikus artiklációs vizsgálatot: beszélgetünk, képeket nézegetünk és játékos gyakorlatokat végzünk. Ezt követően a különböző nyelvi szinteket mérjük fel különböző tesztekkel. Hallgatunk magnót hangszórón és fülhallgatón keresztül, képeket nézegetünk, játszunk velük, esetleg olvasunk is egy kicsit. A feladatokat úgy állítottam össze, hogy ne csak a gyerkőcöknek legyen változatos, hanem nekem is sok-sok információval szolgáljon, ezért minden gyakorlat más területet vizsgál.

A vizsgálat után felállítom a diagnózist és alaposan átbeszélem a szülőkkel, hogy melyik részvizsgálat milyen eredményt hozott. Elmagyarázom, hogy a kapott diagnózis mit jelent, és megvitatjuk a további lépéseket is, amennyiben szükség lesz rájuk.

Érdekelne egy ilyen vizsgálat? Szívesen tudnád, hányadán áll gyermeked a helyes beszéddel? Jelentkezz be hozzám az elérhetőségeim valamelyikén és egyeztessünk egy diagnosztikai időpontot!

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6116184258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása