Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

5 szempont a logopédusválasztáshoz

2021. október 20. - Munkás Nóri

Ugye mennyire nyomasztó az, hogy egyébként is  tele van az életed számtalan problémával, megoldandó feladattal, közben pedig az is kiderül, hogy a gyerek rosszul beszél és segítségre van szüksége? Nincs mese: logopédust kell keresni. A napi terhek mellé kaptál még egy megoldandó feladatot, amit nagy valószínűséggel szintén neked kell (jól) megoldanod.

mn_sm_06.jpg

Szakértőt kell választani, na de milyet? Mi alapján válassz szakembert? Félsz attól, hogy nehogy félrekezelje a gyerekedet, és az is könnyen meglehet, hogy egyedül maradtál ebben a folyamatban. Egy újabb frusztráló helyzet előtt állsz, ahol nem igazán van támpontod. Eddig, hiszen erre hozok neked most segítséged.

A következők abban segítenek, hogy a logopédus választás folyamatát félelem és bizonytalanság nélkül hajtsd végre, így legalább abban biztos lehetsz, hogy jó helyen jártok a gyermekeddel. Ugyanis, jól érzed, nem elég csak úgy hasraütésszerűen szakembert választani. Nagyon sokan beleesnek abba hibába, hogy a helyileg legközelebb lévő logopédust választják, pedig van ennél 5 sokkal fontosabb szempont is, amire oda kell figyelned.

Lássuk, melyek azok!

Érdeklődd meg, hogy van-e az adott területen tapasztalata, foglalkozik-e ilyen jellegű problémával.

Mi alapján tudod ezt eldönteni? Először is nézd meg, hogy milyen visszajelzései vannak az adott témában. Utána figyeld meg, hogy miről kommunikál az adott szakember és hogyan?

Figyeld meg, hogy fel tárja-e alaposan az előzményeket és a gyermeked jelenlegi helyzetét.

Az első fontos dolog, hogy körüljárja-e az adott problémát. Kikérdez-e, hogy mi a probléma, mi a célja a felkeresésednek. Érdeklődik-e arról, hogy milyen más szakembernél jártatok még? Vannk-e más vizsgálati eredmények is, értelmezi-e azokat is? A vizsgálat előtt megtörténik-e egy részletes kikérdezés a gyermek születésére és  mozgás-, ill. beszédfejlődésére, betegségeire vonatkozóan? Ha ez minden megvolt, ezután következik csak a részletes kivizsgálás. Ahhoz, hogy a vizsgálat után az adott probléma valódi okát feltárjuk és a megfelelő diagnózis szülessen, elengedhetetlen, hogy a szakember birtokában legyen ezeknek az információknak. A gyermek fejlődéséről kapott információk alapján lehet az okokat feltárni. Az sem mindegy, hogy részesült-e már előzőleg vizsgálatokban, terápiákban és milyen eredménnyel? Ha ezek az információk nincsenek a logopédus birtokában, akkor könnyen téves következtetést vonhat le a vizsgálati eredményekből.

Elvégzi-e a részletes, komplex vizsgálatot, ezzel személyre szabva a terápiás tervet?

Itt a legfontosabb dolog megfigyelni vagy megkérdezni azt, hogy a beszéden, hanghibákon kívül automatikusan megvizsgálja-e a nyelvi szinteket is vagy netán figyelmen kívül hagyja azokat.

Nézzük, mire gondolok pontosan!

  • Megvizsgálja-e a hangok szintjét? (Pl. hogyan észleli gyermeked a hangok sorrendiségét, észleli-e hangok közti különbséget, tud-e hangokat leválasztani a szavakból stb.)
  • A szókincs minőségi és mennyiségi elemzésével foglalkozik-e? (Az aktív és passzív szókincs nagyságát feltárja-e, a szavak előhívását megvizsgálja-e.)
  • A szóelemek szintjén a toldalékolást, ragozást is elemzi-e?
  • A mondatok grammatikailag helyes képzését, illetve a mondatértést is megvizsgálja-e?
  • A szövegnél pedig fontos, hogy megérti-e a hallott szöveget és hogy magának a gyermeknek milyen a szövegalkotási képessége.

A logopédiát nagyon sokan csak a beszédjavítással hozzák összefüggésbe, pedig valójában sokkal többről szól. A kutatások szerint nagyobb eséllyel lesz gond az írás és olvasás elsajátításánál, ha a fent említett területeknél mutatkozik elmaradás, mint fenálló hanghibák esetén. Ezért nagyon fontos nem csak a beszédet, hanem a nyelvi szinteket is alaposan megvizsgálni!

Fontos, hogy ismertesse a terápia irányvonalait, a célhoz vezető nagyobb lépéseket.

Nagyon fontos, hogy az első vizsgálat után ismerteti-e veled részletesen az eredményeket. 

Pontos képet kapsz-e arról, hogy honnan indultok, melyek azok a területek, amelyekre hangsúlyt kell fektetni a terápia során? Elmondja-e, hogy te mint szülő ebben a folyamatban hogyan tudsz a leghatékonyabban részt venni? 

Ha nem tájékoztat róla, hogy mi zajlik a gyerekeddel, és te hogyan tudsz ebbe bekapcsolódni, az mindig legyen gyanús! Lehetséges, hogy a kinézett “szakértő” nem áll a helyzet magaslatán, és ezért titkolózik, de az is lehet, hogy szimplán csak nem elég motivált abban, hogy teljes figyelemmel, megértéssel foglalkozzon veletek. Egy profi nem tartja bizonytalanságban az ügyfelét, épp ellenkezőleg: az a feladata, hogy megnyugtasson téged.

Időnkénti fogadóóra keretein belül részletes beszámoló alapján képet ad az aktuális állapotról és teendőkről, így pontosan tudod, hogy mi zajlik a terápiás folyamaton belül és nem ér meglepetés.

Már az eleján figyeld meg, jelzi-e azt, hogy milyen módon fog reflektálni neked a terápia folyamata közben! Vagy majd neked kell aggódnod azon, hogy vajon mi is történik pontosan? Ugye milyen zavaró tud lenni, ha úgy dolgozol egy szakértővel együtt, hogy nem tudod, hogy mi történik? Ha nincs fogadóóra, akkor nem fog téged beavatni a folyamatokba, és neked kell aggódni rajta, hogy mi történik, hogyan haladtok és miben, hogyan tudod támogatni a gyermeked. Előzd meg ezt a bizonytalanságot!

 

Válassz olyan szakembert, akinél ezek a pontok teljesülnek, így tisztában leszel azzal, hogy pontosan milyen keretrendszerben zajlik a fejlesztés, milyen lépésekre van a gyermekednek szüksége ahhoz, hogy elérje a célt, éppen hol járnak/jártok a folyamatban most és mennyi van még a célig és hogyan tudod őt a legjobban támogatni. 

Ha ezeket tudod és szem előtt tartod, akkor máris előrébb vagy a döntésben a többieknél és tudatosan választasz gyermekednek szakértőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9116716856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása