Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

A komplex nyelvi fejlesztés

Logopédiai terápia gyerekeknek

2020. november 14. - Munkás Nóri

Meséltem már sokféle terápiáról, és ha az ezekről szóló cikkeimet elolvastad, láthattad: nagyon széles a repertoár a foglalkozásokon végezhető feladatok terén. Bár mindig igyekszem valamennyi terápiámat izgalmasan összeállítani, a legváltozatosabb feladattípusok mégis a komplex nyelvi fejlesztés terápián kerülnek elő – igaz, a legsokrétűbb fejlesztés is ezen a foglalkozássorozaton történik.

 7e1fc0b1d6f905f4aa801f297720321a.png

Mint valamennyi beszédterápiás foglalkozásom, ez is egy diagnosztikai vizsgálattal kezdődik. Ezen a nulladik alkalmon felállítjuk a gyerekek egyéni nyelvi profilját, majd ezen profil alapján készítem el a kezelési tervet, ami (a szülőkkel egyeztetve) a közös terápiás foglalkozások és az egyéni házi feladatok alapját fogja adni. Ha a komplex logopédiai diagnosztikáról szóló korábbi cikkemet nem olvastad, mostanra már biztosan villognak a kérdőjelek a fejedben: na jó, de mi az, hogy komplex és mi történik itt?

Amikor azt mondom, hogy komplex, akkor tényleg egy nagyon sokrétű vizsgálatra gondolok: teszteljük a nyelv összes szintjét, s annak is az értő és kifejező oldalát is: pl. a beszédészlelést és beszédmegértést, az artikulációt, a szókincset, grammatikát stb. Mivel ez egy olyan logopédiai terápia, amely során a szükséges nyelvi szinteket erősítjük, ez leginkább az öt-hat éveseknek szól, hiszen ez a kor a legideálisabb arra, hogy elcsípjük, ha a gyerkőcnek nehézségei vannak a beszéddel, az önkifejezéssel vagy éppen az íráshoz és az olvasáshoz szükséges részképességei vannak kisebb-nagyobb lemaradásban a kortársakétól. Ahhoz ugyanis, hogy az első osztályt megkezdő gyerekek gond nélkül vegyék az iskolában rájuk váró akadályokat, elengedhetetlen, hogy a nyelvi rendszerük a kortársakéval azonos szinten legyen. Hétköznapibb nyelven szólva: felismernek minden hangot, pontosan tudják lokalizálni azok helyét, nyelvtanilag helyes mondatokba tudják rendezni a szavakat, könnyen elsajátítják és szépen vissza is mondják a mondókákat, jól értik a felolvasott mesét és hozzájuk intézett beszédet, stb. Ha ezek mind a helyükön vannak, akkor nem lesz gond, de ha a gyerkőcnek a felsoroltak közül akár többel is gondja van, jó eséllyel fog problémába ütközni az írás és az olvasás elsajátításakor.

Hogyan tudok én ebben segíteni logopédusként? Ez a terápiám egy kicsit bonyolultabb, mint a többi, hiszen nagyon sok szinten dolgozunk párhuzamosan, ráadásul minden gyermek esetében más és más területre kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. Ami viszont biztos, hogy vár a gyermekedre, ha elhozod hozzám komplex logopédiai terápiára, az rengeteg képes feladat: nézegetjük, pakolgatjuk a képeket, beszélgetünk róluk jó sokat. Szintén előkerülnek a különböző játékok, amelyek javítják a szókincset, a mondatalkotást, a beszédkészséget, a megfigyelőkészséget, a koncentrációt stb. Nagyon sok a pusztán szóbeli feladat is, de mivel ezek gyakran unalmasak ennek a korosztálynak és könnyen elkalandozhat a figyelem, ezeknél is bevetek ilyen-olyan segédeszközöket: előkerülnek a labdák, gyurmák és a fejlesztő játékok. Ráadásul, ahogyan a többi terápia esetében, itt sem maradhatnak el a házifeladatok, úgyhogy lesz, amikor gyermeked feladatlapokkal tér majd haza.

Mint minden gyerekeknek szóló logopédiai foglalkozásom, ez is, bár látszólag játékos, valójában a kicsik számára egy igencsak fárasztó terápia, ahol komoly munka folyik – csak éppen ezt nem mindig veszik észre, míg nálam vannak. Évek óta végzek ilyen terápiát, kialakult már a saját protokollom, hogy mire és hogyan helyezem a hangsúlyt és a tapasztalat azt mutatja, hogy a többség, akikkel végigüljük ezeket az alkalmakat, végül ügyesen veszi az első osztály akadályait.

Kíváncsi vagy rá, hogy a te gyermeked hogyan állja majd a sarat az iskolában? Jelentkezz be hozzám az elérhetőségeim valamelyikén és egyeztessünk egy diagnosztikai időpontot, hogy szükség esetén időben elkezdessük a terápiát.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2216285236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása