Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Ki tudja fújni gyermeked az orrát?

Orrfújás és logopédia

2020. január 28. - Munkás Nóri

Az utóbbi időben több olyan is gyermekkel találkoztam a terápiák során, akik bár már 5-6 évesek, mégsem tudták kifújni az orrukat. Nemcsak artikulációs problémájuk volt, de társult hozzá beszédészlelési probléma is, melyet kezlni kellett. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de ezek a logopédiai problémák összefüggésben állhatnak az orrfújással is!

Természetesen nem csak az orrfújási hiányosságok okozhatnak  logopédiai gondot, s nem is állítom, hogy minden gyermeknél lesz logopédiai következménye, de érdemes erre is odafigyelni a megelőzés érdekében.

dreamstime_xxl_109890107.jpgPic: © Creative Commons Zero (CC0)

Mikor jön el az idő?

Egy bizonyos életkor alatt természetesen még nem képesek az orrfújásra, ilyenkor a szülő gondoskodik a szabad orrjáratokról. Körülbelül 3 éves korukban kezdik a gyerekek megtanulni az orrfújást, 5-6 éves korra már többé-kevésbé képesek a helyes kivitelezésre.

Miért fontos ez?

Mivel az orrunkon vesszük a levegőt, ezért fontos, hogy a járatok szabadok legyenek. Ha az orron keresztül nem jut a gyermek levegőhöz, akkor a száján keresztül fogja azt venni. A szájlégzés esetén sokkal könnyebben szerezhetünk betegségeket, hiszen a levegőt nem szűri, tisztítja meg semmi. A gyakori felsőlégúti megbetegedéseknek pedig átmeneti, enyhe halláscsökkenés lehet az eredménye, melynek pedig logopédiai problémák lehetnek a következményei: pl. nyelvi késésartikulációs zavar, beszédészlelés és beszédmegértés elmaradás.

Így nagyon fontos, hogy minél előbb megtanulja a gyerkőc az orrát fújni.

Milyen a helyes orrfújás?

Érdemes a fejet picit előre hajtani. Zsebkendőt emelünk az orrunkhoz, s először az egyik orrlyukat fogjuk be, a másikat pedig fújjuk, majd fordítva következik a művelet.

Hogyan taníthatod meg?

Én mindig a következő játékokkal vezetem be a technikát.

  1. Először „szájfocit” játszunk: szájon keresztül fújjuk a labdát, vattapamacsot, stb.
  2. Bevezetjük az „orrfoci” fogalmát: kizárólag orron keresztül fújjuk ugyanazokat az eszközöket. Ezzel a feladattal legyünk türelmesek, többször is vegyük elő, sokszor nagyon nehéz feladat nekik!
  3. Ha már ez is megy, akkor olyan orrfocit játszunk, ahol az egyik orrlyukat befogjuk, csak a másikon fújjuk, majd csere. Itt is legyünk türelmesek, több napon, héten át is gyakorolhatjuk.
  4. A végén pedig zsebkendőt teszünk az orrhoz és a már megtanult mozdulatokkal az orrfújás technikáját gyakoroljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1615428198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása