Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Jól hall a kisbabám? — avagy a babák auditív és vizuális figyelmének fejlődése

Kérdezz-felelek!

2019. július 31. - Munkás Nóri

A múlt héten találkoztam egy kérdéssel, s arra gondoltam, hogy másnak is hasznos lehet a válasz, ezért blogcikk formájában megosztom veletek a kisbabák hallásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

dreamstime_s_120849636.jpg

Kérdés

„Lenne egy kérdésem a baba fejlődésével kapcsolatban. Vasárnap leszünk 3 hónaposak. Tartok attól, hogy valami gond van a hallásával, de lehet, hogy túlaggódom az egészet. Ha beszélek hozzá, akkor figyelnie kellene rám vagy a hang irányába kellene, hogy forduljon (bármilyen hangra, nem csak a beszédre)? Viszont hangosabb zajra összerezzen. Köszi!”

Válasz

A válaszhoz tekintsük át az auditív és a vizuális figyelem fejlődésének lépéseit!

0-3 hónapos kor között a következők fejlődnek:

  1. hangra összerezzen vagy viselkedés-változtatással reagál
  2. beszédhangra összerezzen vagy viselkedés-változtatással jelez
  3. egy pillanatra arcra néz
  4. figyeli a beszélő szemét, száját rövid időre
  5. környezetét is figyeli: egyik tárgyról a másikra néz

3-6 hónapos kor között:

  1. szemével keresi a hangot
  2. hang felé fordul (szemével, fejével keresi a hangforrás helyét)
  3. beszédhang felé fordul (szemével és fejével lokalizál)

A lépések alapján a szóban forgó babának környezeti és a beszédhangokra is reagálnia kell, figyelni egy pár pillanatig a beszélő arcára. Arra viszont még van egy kicsi ideje, hogy a fejével és szemével is keresse a hangot. FONTOS: Amennyiben nem reagál a hangokra, mihamarabb hallásvizsgálat szükséges!

Mit figyelj meg?

  • Fektesd a babát a hátára! Úgy rázd meg a csengőt vagy csörgőt, hogy ne lássa azt. Ha a baba forgatja a szemét, vagy a fejét mozgatja, akkor hallja a hangot. Ugyanezt beszédhanggal is tedd meg, figyeld meg! Itt még nem fontos, hogy a hang irányába forduljon.
  • Ha az első rendben van, akkor végezd el ugyanezt a feladatot, csak figyeld meg, hogy elfordítja-e a fejét, szemét, megtalálja-e a csörgőt, beszélő szemét.

Hogyan segíts, ha nem?

  • Miután kizárták egy alapos audiológiai vizsgálattal a halláscsökkenés lehetőségét, a következő „gyakorlat” javasolt: Ha nem keresi a megszólaltatott csörgőt, akkor hozd a látóterébe azt, biztasd, hogy nézze, rázd meg újra és lassan ismét távolítsd el. Ha azt akarod segíteni, hogy a beszélő személyt is keresse, akkor hajolj hozzá közelebb, hogy észrevegyen. Miután észrevette, mosolyogj, mondj valami rövidet és lassan távolodj el. Figyelj arra, hogy a csörgős és a másik feladat is mindig sikerrel záruljon.
  • Tedd a kezed a fejének a túlsó oldalára és gyengéden fordítsd magad felé, miközben a nevén szólítgatod. Ha megtalálja az arcod, széles, kedves mosollyal nyugtázd neki a sikert. Ugyanezt a feladatot más zajokkal zörejekkel is lehet játszani. Ügyelj arra, hogy mindig csak annyit segíts a kezeddel, amennyi szükséges, ne többet!  (Felhasznált szakirodalom: Apró lépések, 2006)

 

Ha kismama vagy, illetve 0-24 hónapos kisbabád van, szeretettel várlak zárt Facebook csoportomba, ahol lehetőséged van kérdéseket feltenni, kizárólag ott elérhető tartalmakat olvasni, beszélgetni, tanácsot kérni, sztorikat elmesélni! Csatlakozz még MA!

Link: bit.ly/MN-Induljon-idoben-a-beszed-csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr5814985904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása