Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Így előzheted meg a beszédhibát gyermekednél!

Gyors és egyszerű gyakorlatok a szép, tiszta beszédhangokért.

2019. május 07. - Munkás Nóri

Beszédhibás a gyermeked, de még nem jár logopédiára? Ha szeretnél segíteni neki, hogy könnyebben kiejtse a hangokat, szeretnéd könnyebbé tenni, támogatni a majdani logopédiai munkát, illetve hasznosan eltölteni a szabadidőtöket, akkor ez az írás Neked szól.

Beszédhibák kialakulását előzhetjük meg, ha már kicsi korban is foglalkozunk ezzel a kérdéssel és rendszeresen végezzük a gyakorlatokat.

Ahhoz, hogy egyes beszédhangokat HELYESEN KÉPEZZÜK több dolog is szükséges:

  1. Megfelelő ügyességű artikulációs mozgások (ajak- és nyelvizomzat)
  2. A levegőáramlás megfelelő szabályozása (fújás és szívás)
  3. A beszédészlelési folyamatok helyes működése

A következő gyakorlatok az első két pontban említett folyamatokat támogatja, fejleszti. Életkortól függetlenül (már egész kicsi kortól nyugodtan lehet próbálkozni) szabadon alkalmazhatóak. Olyan gyermekeknél is be lehet vezetni ezeket a játékokat, akiknek nincs hangképzési vagy beszédhibája.

Nincs a gyakorlatoknak kötelező sorrendje, s legjobb, ha nem is feladatként gondolunk rájuk, hanem inkább játéklehetőségként kínáljuk.

Bármikor, bármennyit és bármelyiket lehet gyakorolni. Ha csak egyre volt lehetőség, az is kiváló. A lényeg a rendszeresség és a folyamatosság — a legjobb, ha beépülnek a közösen eltöltött időbe.

Olcsó, gyors és hasznos játékok, az eszközigény minimális, minden megtalálható a háztartásban.

Néhány ajakgyakorlat:

  • Dobj gyakran cuppanós puszit!
  • Prüszkölj az ajkaiddal, akár a lovacskák!
  • Gyűjtsük össze a következőket képeken vagy a játékok közül és utánozzunk a hangjukat:
    • baba: O-Á
    • csacsi: I-Á
    • malac: U-I
    • farkas: Á-Ú
    • halacska: néma tátogás
    • oroszlán: Á
    • mentő: É-Ő/NÍ-NÓ

Néhány fújógyakorlat:

A levegővétel szabálya: mindig orron be és szájon ki!

  • Fújd fel az arcod, légy lufi!
  • Durrantsd ki a lufidat! – hirtelen kiengedjük a feszesen felfújt arcból a levegőt.
  • Engedd le a lufidat! – lassan eresztjük ki a levegőt.
  • Rakétázz! – hajtsd hátra a fejed, tégy az arcodra egy széthajtogatott papírzsebkendőt, végy az orrodon mély levegőt, majd erősen fújd ki a szádon, hogy a papír zsebkendő magasra röppenjen!
  • Fújd el a gyertya, mécses lángját! – ha ügyesen megy, akkor megpróbálhattok akár 3-4-5 gyertyát is elfújni egyszerre.
  • Buborékfújózz sokat!
  • Szívószál segítségével fújj buborékot a vízbe!
  • Apró tárgyakat (borsó, kukorica, szalvéta-, papír- vagy vattadarab) az ajkaid közé vett szívószál segítségével fújd be a kapuba! (Ne a fogaddal szorítsd a szívószálat)

Néhány szívógyakorlat:

  • Fújd ki a levegőt a szádon és csücsörített ajakkal szívd vissza a levegőt!
  • Szívd fel a vizet szívószállal, majd idd meg!
  • Próbálj meg sűrűbb állagú ételeket, italokat szívószállal megenni, meginni (kakaó, gyümölcslé, joghurt, puding, kefír, stb.)!
  • Az előbbi szalvéta-, papír-, karton-, vattadarabot szív fel a szívószállal és tedd egy picit messzebre!

Nyelvgyakorlatok:

A nyelvgyakorlatok helyes kivitelezése már egy kicsit bonyolultabb, szakmai ismeretek is kíván, így azokat most részletesen nem sorolom fel. Egyetlenegy, nagyon fontos nyelvgyakorlatot emelnék ki, amit nem lehet elrontani, nyugodtan lehet otthon is gyakorloni: ez pedig a nyelvvel való CSETTINTÉS. Nagyon jó nyelverősítő gyakorlat, több hang helyes képzéséhez is szükséges.

Zárszóként pedig: csettintsetek és lovacskázzatok sokat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6514805844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.08. 19:35:34

Most akkor MEGELŐZZÜK, vagy KIJAVÍTJUK a beszédhibát?
Mert megelőzni pl. úgy lehet, hogy nem adunk a kölök szájába gumicumit. Soha. Vagy, ha pl. kitiltjuk a gyerek közeléből a gügyögő majmokat. Mert az egyéves nem fog sem szívni sem fújni - csak utánozni. Ez a megelőzés.
Egy beszélni nem tudó 1,5 évessel életveszélyes- szó szerint életveszélyes - felszivatni szívószállal egy darab papírt vagy vattadarabot.

Amikor a hároméveseddel "gyakorolsz", az már nem megelőzés, az már javítgatás.

Munkás Nóri 2019.05.08. 20:24:29

Kedves Vanvéleményem!

A beszédhibákat logopédus javítja ki, semmi estre sem szülő. Tehát a kérdésre válaszolva: nem javítjuk ki. Ezek a gyakorlatok olyanok, melyeket a szülők is gyakorolhatnak logopédusi felügyelet nélkül, mert nem lehet velük rosszul kialakítani egy-egy tévesztett hangot. Ahogy a cikkben is írtam két csapat van, akiknek ezeket a gyakorlatokat ajánlom:
1. van beszédhiba (4-5-6 éves), de még nem jár/-hat logopédiára: ezeknek a gyerekeknek segítünk abban, hogy az artikulációs mozgásuk ügyesebb legyen, hogy amikor a logopédus majd foglalkozik vele, könnyebb ki tudja javítani a beszédhibákat
2. sok olyan beszédhibás kisgyerek van - pl. a példakérdésben említett 3 évesek - amikor még bizonyos hangok rosszul képzését (r,l,sz,z,c,s,zs,cs) egyálatlán nem tekintjük kórosnak, s senki nem fog logopédiai terápiát javasolni annak ellenére, hogy vannak rosszul képzett hangok, mert simán benne van a pakliban, hogy magától kijavul 5 éves korra. És az is, hogy nem. Ha ilyenkor játszunk folyamatosan ilyen gyakorlatokat, akkor azokkal megelőzhetjük, hogy 5 évesen logopédiai terápiában részesüljön a gyermek. Tehát megelőzünk ekkor. Javítani nem szabad! (erről az előző cikkemben írtam részletesen)
És természetesen a megelőznésnek a szerves része az is, amit Ön ír, nagyon sokat tehetünk , ha betartjuk azt, amiről ír.

Valóban van olyan, hogy egy kisgyermek nem érett bizonyos feladatok elvégzésére. A szívószálas feladatok "haladóbb" gyakorlatok, nem kell azzal kezdeni. Bőven elég egy 1 - 1,5 évessel gyertyát fújatni, habot a tenyérből kifújni, stb. Természetes szülői felügyelet mellett. És az is normális, hogy nem egyből fog egy kisgyermek jól szívni-, fújni (nem is várjuk tőle), hanem először figyel, majd megpróbál utánozni. Ilyen folyamat ez. És abban sincs semmi, ha a próbálkozást is 2-2,5-3 éves korban kezdjük. A szülő jól ismeri saját gyermekét, ő dönt erről ilyen pici korban.
Abban az esetben, ha a felszippantandó tárgy nagyobb mint a szívószál átmérője, nem lesz gond, hisz nem tud felröppeni a csövön.
Több 2 éves ajak- és szájpadhasadékos kisgyermekkel tanulunk nagyon korai életszakaszban fújni és szívni. Simán is gyakoroljuk, különböző méretű szívószállal, csővel is. Odafigyeléssel, és a tevékenységben való folyamatos részvétellel nem veszélyesek a feladatok.

Remélem, tudtam segíteni.
Köszönettel,
Nóri :)

Jossarian 2019.05.08. 22:13:45

Rendkivul szorakoztato volt ez az iras, csak azt nem ertem miert szaporodhatnak tovabbra is szabadon a poszterhez hasonlo egyedek akiknek a szulei minimum rokonok de leginkabb testverek voltak? Persze, hogy dadog es debil a fattyu

Munkás Nóri 2019.05.09. 06:24:45

Kedves Jossarian!

Sajnos nem értem, mire céloz, mi a kérdés. Segítene nekem abban, hogy átfogalmazza?

Köszönettel,
Nóri :)

várom a levelet 2019.05.09. 10:29:02

@Munkás Nóri: aha.én az öcsémmel rengeteget répa,retek, mogyoróztunk,mire rendesen ki tudta mondani,mivel 21 évvel voltam idősebb,mint ő.a lányom viszont korán,és szépen beszélt,igaz,soha nem gügyögtünk beki.mint az unokahúgom mondta,ugye,milyen aranyos? egyáltalán nem.

Munkás Nóri 2019.05.09. 18:39:30

Nagyon örülök a sikernek. S valóban az egyik legnagyobb hiba, ha mi is torzítva mondjuk vissza a gyerkőcnek az általa rosszul ejtett szavakat. :)

2019.05.12. 05:22:37

@Munkás Nóri: Kedves Munkás Nóri, maradjunk annyiban, hogy hülyeségeket irsz (ahogy azt a többiek is megfogalmazták), csak én (eddig) megpróbáltam udvarias lenni.
EGYETLEN gyerek sem lesz beszédhibás, ha 1. nem szokik rá a gumicumira (mert anyuci a szájába nyomja ha kell, ha nem) 2. nincsenek korulotte gügyögő majmok.
Tehát NINCS MIT MEGELŐZNI.
Nagymama vagyok, + foglalkozásból kifolyólag par száz kölyök körülöttem az életem során. Egyik sem beszédhibás.

Munkás Nóri 2019.05.12. 07:08:08

Kedves Vanvéleményem!

Köszönöm szépen a meglátását, s remélem, hogy az Ön által tapasztalt tendencia így marad. :)

Üdvözlettel,
Nóri
süti beállítások módosítása