Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Beszédhibás a gyerek?

Ezért fontos kikezelni.

2019. október 21. - Munkás Nóri

Sok gyermek jár logopédiai terápiára, mert bizonyos hangokat nem tud kiejteni. Az artikulációs zavart szinte kivétel nélkül a környezet is észreveszi, s mivel mindenki azt szeretné, hogy a gyermeke szépen beszéljen, ezért logopédushoz viszik. Valóban nagyon fontos, hogy a gyermek szépen beszéljen, de azt sokan nem tudják, hogy nem – csak – ezért nagyon fontos a hanghibákat kikezelni. Ha kezeletlen marad, akkor a maradványtünetei nehézséget okozhatnak az írás- és olvasástanulás területén.

dreamstime_s_105832090.jpg 

Miért? — az okok

A helytelen hangképzés miatt könnyen előfordulhat, hogy beszédhang-megkülönböztetési zavar is jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy nem észleli a különbséget a tévesztett hangok között. Nagyon fontos, hogy észleljék, hogy a pl. r-l, s-sz, m-n stb. nem ugyanaz, hogy egy adott hang hosszú vagy rövid, zöngés vagy zöngétlen, a magánhangzók közti különbségeket is pontosan észlelni kell. Néhány példa erre:

  • v-f (vonat-fonat),
  • s-sz (sál-szál),
  • r-l (robogó-lobogó),
  • l-j (tál-táj).

Ha nem észleli a különbséget a hangok között, könnyen előfordulhat szó-, mondat- és szövegértési nehézség is, hiszen nem mindegy, hogy vonatról vagy fonatról, sálról vagy szálról beszélünk.

A diagnózis fontossága

A logopédiai terápia megkezdése előtt nagyon fontos a pontos diagnosztika, ugyanis meg kell tudni, hogy a beszédhiba mögött áll-e beszédhang-differenciálási zavar. Minden esetben hangsúlyt fektetünk erre a területre is, de ha ez a zavar fenn áll, akkor fokozottan és alaposan megtervezve fejlesztjük ezt a területet is, a hangfejlesztés mellett. Ha úgy megy el iskolába valaki, hogy nem észleli pontosan a hangok közti különbséget, akkor könnyen lehet belőle helyesírási probléma is: vonat helyett fonatot ír, táj helyett tálat, sál helyett szálat, stb.

Kinél jelentkezik?

A leggyakrabban azoknál a gyermekeknél lép föl ez a zavar, akik

  • artikulációs problémával rendelkeznek,
  • megkésett volt a beszédfejlődésiük,
  • hallási problémákkal rendelkeznek.

Ha úgy érzed, hogy gyermeked nehezen különbözteti meg a hangokat, hasonló szavakat egymástól, érdemes egy logopédust felkeresni, hogy az iskolában ez ne okozzon neki nehézséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7415230178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törpvadász 2019.10.22. 01:56:34

Pont a logopédiai problémák miatt idiótaság a gyerek 6 éves korától kötelező iskola: 5 éves kor előtt a logopédus nem tud vele "dolgozni". Még túl kicsi és nem tudja követni a feladatokat.Ha pedig 5nél több beszedhibája van, akkor idő sincs elég a kikezelésére... De ezt a (f)idióta politikusok nem tudják... Akiknek semmi sem drága ha a gyerekek tönkretétele a tét!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.22. 08:03:04

Manapság egyre gyakoribb a magyar gyerekeknél az idegen nyelvi környezet hatására kialakuló beszédhiba, azaz idegen nyelvi kijetést visznek a magyarba.

Erre nincs felkészülve a szakma.

Nekem is ilyen problémám volt a 70-es évek elején, s a logopédusok nem jöttek rá mi a bajom.

S máig, hacsak nagtyon nem figyelek oda, elvétem ezeket a hibákat.

Gato666 2019.10.22. 08:06:42

@Törpvadász: Igen, a cikkben taglalt probléma pontosan 1998 és 2002 között állt fenn, utána szünetet tartott, aztán pedig 2010 után létezik újra.
süti beállítások módosítása