Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Jó ritmusérzék, jó helyesírás?

2019. október 02. - Munkás Nóri

Biztosan hallottad már, hogy mennyire fontos a ritmusérzék az anyanyelv elsajátítása során. Ez az egyik oka annak, hogy a mondókák ennyire kiemelt szerepet játszanak egy kisgyermek, de egy nagyobb, 5-6 éves gyermek életében is, sőt valójában az iskolai teljesítményre is hatással van.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha nem rendelkezik briliáns ritmusérzékkel, akkor nem lehet jó tanuló, de mégis van némi összefüggés.

dreamstime_s_159366417.jpg

Nézzük, mi ez pontosan?

Ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor valójában a beszédritmus észlelése az, ami rendkívül fontos. Ha valakinél a beszédritmus észlelésének zavar jelentkezik, az azt jelenti, „hogy a gyermek nem képes az anyanyelvén elhangzott szöveg szótagidőtartamainak, illetőleg a szótaghatároknak a pontos verbális ismétlésére” (Gósy, 2000)

4-5 éves korig ki kell alakulnia annak a képességnek, hogy a gyerek képes legyen:

  • hallás után felismerni a szótaghatárokat és
  • a rövid és hosszú szótagokat is megfelelően észlelni.

Milyen problémákat okoz, hogyan függ össze az írással, tanulással?

Ha a fenn említett dolgok észlelése nehezített, akkor ezek az írás során is megjelenhetnek, helyesírási nehézséget okozva. Ezenkívül a mentális lexikonhoz („agyi szótárunk”, ahol tároljuk az aktív, passzív és éppen aktivált szavainkat is) való hozzáférést és a szókincs bővülését is nehezíti. Ezeknek a tanulásnehezítő jellegéről már olvasattál.

Mivel támogathatod otthon a beszédritmus észlelésének fejlődését?

  • Bármilyen lerágott csont is: mondókákkal. Ha kicsi gyermeked van (0-1-2-3 év), akkor elég „csak” annyi, hogy minden nap mondókáztok.
  • Ha már nagyobbacska (3-4-5-6 év), akkor a mondóka ritmusát is érdemes tapsolni, ütögetni valamivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7315185076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása