Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

0-6 hónapos babád van?

3 dolog, amit feltétlenül tudnod kell!

2019. augusztus 06. - Munkás Nóri

Minden életkornak megvannak a főbb beszédfejlődési állomásai, bármilyen furcsa is, már 0-6 hónapos kor között is. Nézzük, melyek azok a pontok, amire kiemelten figyelned kell!

dreamstime_s_4514720.jpg

Sokan azt gondolják, hogy a beszédfejlődés akkor kezdődik, mikor a gyermek kimondja az első szavakat. Valójában azonban már méhen belül megindul a nyelvfeldolgozás. Amikor pedig kibújik a pocaklakó, rögtön el is indul a nyelvelsajátítás, és a -feldolgozás is folytatódik.

  1. Az első hetekben, hónapokban (kb. 0-3 hónap) a baba már képes arra, hogy megkülönböztesse az emberi hangot a környezetétől, főleg az anya hangja nyugtatja meg. Rendkívül fontos, hogy figyeld meg, hogy a baba reagál-e a hangokra. Halkan szólaltass meg valamit (csörgő), vagy szólítd nevén úgy, hogy ő nem lát téged, s figyelj, hogy reagál-e a hangodra.

    Ha a többszöri „gyakorlás” ellenére azt tapasztalod, hogy nem kapsz reakciót, MIELŐBBI HALLÁSVIZSGÁLAT szükséges. Fordulj először a védőnőhöz, gyerekorvosodhoz. (Megjegyzés: annak ellenére, hogy születés után történik hallásvizsgálat.)

  2. A gagyogásnak 2 szakasza van. Az első szakasza kb. 3 hónapos korban kezdődik (3-6 hónap között tart). Sokan nem tekintenek lényeges mozzanatként erre a gagyogási időszakra, pedig itt (is) „készíti elő” a beszédszerveit és a majd későbbiekben használatos anyanyelv hangzóit a baba. Tehát, ha ez az első gagyogási fázis késik, 3-4 hónaposan sem jelenik meg, akkor érdemes gyerekorvoshoz fordulnod, hallásvizsgálatot végeztetni.

  3. A következő pont viszonylag ritkán történik meg, de nagyon fontos tudni. Ha elindul szépen a gőgicsélés, gagyogás, hallatja a beszédhangokra emlékeztető hangokat heteken, hónapokon át, majd egyszer csak jelentősen VISSZAESIK, NAGYON SIVÁR LESZ, VAGY TELJESEN ELNÉMUL, akkor az hallássérülésre, hallásproblémára utal, ilyenkor (sem) szabad sokat várni a kivizsgálással.

Összegezve

Összefoglalásul elmondhatjuk, hogy ebben az időszakban a hallás és a gagyogás megindulása körül vannak "figyelnivalóid". Ha ezekre fókuszálsz, akkor nem szalaszthatod el a babád beszédfejlődéséből lényeges állomásokat.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden gyermek más, mindenkinek megvan a saját fejlődési üteme. Ezért nem szabad görcsösen más gyerekek fejlődéséhez viszonyítani a saját gyermekünk fejlődését, s folyamatosan aggódni is felesleges. Vannak azonban bizonyos pontok, határok, melyeket ismernie kell minden szülőnek. Ha ezekkel tisztában vagy, akkor pontosan tudni fogod, hogy mikor kell szakemberhez fordulni és nem vesztegetsz el értékes időt, vagy pedig – ami még jobb – megnyugvást szerezhetsz, hogy minden rendben zajlik. 

Egy hely, ahol kérdezhetsz!

Ha kismama vagy, illetve 0-24 hónapos kisbabád van, szeretettel meghívlak zárt Facebook csoportomba, ahol lehetőséged van kérdezni, (máshol nem publikált tartalmakat) olvasni, beszélgetni, tanácsot kérni, sztorizni!

Csatlakozz még MA! Link: bit.ly/MN-Induljon-idoben-a-beszed-csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2614998440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása