Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

6-12 hónapos babád van? Akkor ez NEKED szól!

Mire kell figyelni egy 6-12 hónapos baba beszédfejlődésnél?

2019. július 24. - Munkás Nóri

Hat hónapos kortól kezdve már a baba egyre inkább kommunikációs céllal használja a gagyogási hangsorokat. De mégis, mit jelent ez? Ha 6-12 hónapos babád van, ez a cikk egyértelműen Neked szól!

dreamstime_s_104397643.jpg

Néhány, majdnem ugyanolyan formában ejtett hangsort egyre gyakrabban használ a baba egy-egy jól ismert szituációban, mondhatni ugyanazzal a céllal. Ilyen például, ha mondjuk az etetés, fürdetés stb. sürgetésére használ egy-egy hangsort, vagy esetleg valamelyik családtagot „nevez meg” így. Ebben az időszakban már egyre gyakrabban használnak hosszabb hangsorokat is, a példa kedvéért írok párat, természetesen számtalan verzió létezik: oghüeghágü, dededede, anánaj, avabavaba stb. �

7 hónapos kortól

7 hónapos kortól kezdve a csecsemők elkezdik figyelni a hozzájuk beszélők száját, s elkezdenek az utánzással is próbálkozni. Ezért itt (is) nagyon fontos, hogy tudatosan teremtsünk olyan szituációkat, amikor úgy „beszélgetsz” mondókázol a babáddal, hogy jól lássa az egész arcodat, szádat és kifejezetten ügyelj arra, hogy ne hadard el a mondandót, hanem jól artikuláltan, lassan elmondva segítsd őt.

9 hónapos kortól

9 hónapos kortól egyre inkább „magyaros hangsorok” hagyják el a baba száját. Az előszavak időszaka ez, amikor is bizonyos hangsoroknak a környezet már jelentést tulajdonít. A baba számára még ugyan ezek a hangsorok nem igazán bírnak jelentéssel, de ez a folyamat az, ami hozzásegít ahhoz, hogy az első szókezdemények megjelenjenek a 12 hónap vége felé (pl. mama, papa, nem, ott…).

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Ha ebben a korban nem hallasz tőle gagyogási hangsort, akkor mindenképp érdemes egy hallásvizsgálatot végeztetni, majd tudatosan támogatni a gagyogás fejlődését.

Az is jelző tünet, hogy szakember kell (audiológus, korai fejlesztő), ha azt tapasztalod, hogy egy évesen nem érti meg azokat egyszerű utastásokat, amiket napi szinten sokszor hallhat tőled és a környezettől.

Még többet szeretnél tudni a kisbabák beszédfejlődéséről? Csatlakozz Facebook csoportomhoz az INGYENES szakértői információkért! 

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr914975350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása