Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Kései beszédindulás vagy nyelvi zavar?

Mi a teendő?

2019. április 09. - Munkás Nóri

Ha a szülő kései beszédindulást, vagy a nyelvi zavar tüneteit észleli (Mi is a nyelvi zavar?) a legbölcsebb dolog felkeresni egy logopédust egy vizsgálat erejéig. Mivel minden gyermek más, mindenkinek egyéni fejlődési üteme van, ezért fontos, hogy egy szakember vizsgálja meg a gyermeket és ez alapján szülessen meg a diagnózis. Az, hogy elviszed gyermeked egy vizsgálatra, még nem azt jelenti, hogy egészen biztosan baj van, terápiára is szükség lesz. Megnyugtatás okán is nagyon hasznos, ha konzultálsz egy szakemberrel.

dreamstime_s_64451349.jpg

Praxisom során gyakran találkoztam azzal kérdéssel, hogy mit csinál egy ilyen vizsgálaton egy logopédus? Mire kell készülni, mire számítson a szülő? Hogy tudok megvizsgálni egy két-három éves gyereket? Miért tart az 5 évesek komplex logopédiai diagnosztikája 1,5-2 órán át? 

Különböző életkorokban más és mást figyelünk és vizsgálunk. Most összefoglalom nektek, hogy én hogyan szoktam vizsgálni, melyek nálam a főbb pontok.

2-3 éves gyerekek vizsgálata

Ennél az életkornál nagyon fontos a szülői adatszolgáltatás. A részletes anamnézisfelvétel során kikérdezem a szülőt a gyermek fejlődéséről. A személyes találkozó során pedig a megfigyelés is nagy hangsúlyt kap. Ilyenkor megfigyelem az anya-gyermek interakcióját, a gyermek spontán játékát, kapcsolatteremtését, kommunikációs stratégiáit. Célzottabb feladatokat is szoktam hozni, amikor is játékos feladathelyzetben megpróbálom felmérni az aktív és passzív szókincsét, beszédértését, néhány logikai feladatot is bele szoktam csempészni (szín és/vagy formaegyztetés, kép-tárgy egyeztetés, stb.). Ezek az információk a legtöbb esetben jól tájékoztatnak minket a gyermek aktuális nyelvi fejlettségéről.

4 évesek vizsgálata

Ebben az életkorban feltehetően már folyékonyan beszélnek a gyermekek, így más képességeket nézek. Itt is az első dolog a részletes anamnézis felvétele a szülőtől. Ezután következik a gyermek beszédének elemzése. Itt főleg azt figyelem, hogy vannak-e — és ha igen, milyen — nyelvtani hibák, hogy alkot a kicsi mondatokat. Hogyan mesél képről és saját élményekről. A szókincs felmérése itt is elengedhetetlen, de már a verbális és vizuális memória működéséről is szeretek tapasztalatokat gyűjteni.

5-6 évesek vizsgálata

5-6 éves korban  már elég komplex vizsgálatsort lehet és érdemes lefolytatni a gyerekekkel. Nálam egy komplex logopédiai vizsgálat 1,5-2 óra. Az anamnézis adataira támaszkodva, megfigyeléssel és konkrét logopédiai tesztekkel, vizsgálatokkal felmérem a nyelvi rendszer összes alkotóelemét, például: beszédészlelés, beszédértés, szókincs, nyelvtani elemek, mondathasználat. A nyelvi receptív és expresszív oldalát is alaposan feltérképezem. Egy ilyen vizsgálat után kristálytisztán látszik, hogy milyen a gyermek nyelvi fejlettsége, kell-e logopédiai beavatkozás, és ha igen, akkor pontosan milyen, a nyelvi rendszer melyik elemének, hogyan épüljön fel a terápia.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8114747665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása