Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Beszédhibás vagy felnőttként? Jól figyelj!

2019. május 14. - Munkás Nóri

A magabiztos, szép beszéd az öbizalom egyik legfontosabb hozzávalója. Akár tetszik, akár nem. Ha beszédhibáról hallunk, akkor a leggyakrabban a gyerekek jutnak eszünkbe.

dreamstime_s_89675143.jpg

Eddigi írásaim is főként a gyermekkorban megjelenő beszédhibákról és a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókról szóltak. Ám korántsem igaz, hogy a beszédhiba csak a gyerekek „jellemzője” lenne, nagyon gyakori jelenség felnőttek körében is. Természetesen nem pontosan ugyanolyan jellegű hanghibákról van szó, mint a gyermekek esetében, de semmiképp sem szabad(na) őket figyelmen kívül hagyni.

Mely hangok a leggyakrabban érintettek felnőttek esetében?

  • sz, z, c

  • s, zs, cs

  • t,d,n,l

Tipp!

Mondd ki hangosan a következő szótagokat: szi, zi, ci, su, zsu, csu, tá, dá, ná, lá. Figyeld meg külön-külön a fenn felsorolt hangoknál, hogy hol van a nyelved. Ha azt tapasztalod, hogy a nyelved kicsúszik a két fogsor között, vagy nekiütődik az alsó vagy felső fogsornak, esetleg a levegő oldalt távozik – ezzel egy furcsább hangszínezetet adva a hangnak – akkor mindenképp javasolt egy logopédust felkeresned.

Az a bizonyos "R"!

Az "r" hang helytelen képzését szinte mindenki felismeri. A köznyelvben úgy hívják azt a jelenséget, ha valaki nem tudja a nyelve hegyét pörgetni, hogy raccsol. A nyelvhegyi pergés helyett a nyelv hátulsó részével pörgetnek, mely a raccsolás jól ismert hangszínét eredményezi.

dreamstime_s_141962723.jpg

Miért fontos ezzel felnőttkorban foglalkozni?

Gyerekkorban főleg az olvasás- és írástanulás sikeressége miatt koncentrálunk a beszédhibák kialakítására. Felnőttkorban már nem ez kerül fókuszba, de nézzük csak, miben segíthet, ha mégis foglalkozunk vele:

  • Egy erős beszédhiba esztétikailag is ront az egész megjelenésünkön. Ha rendben van beszédünk, az artikulációs izmaink jól koordináltan működnek, harmonikus lesz arcunk is.
  • Szinte minden szakmánál nagyon fontos a tiszta beszéd, más benyomást keltesz a hallgatóságodban, ha szépen, tiszta hangképzéssel beszélsz, legyél akár ügyvéd, orvos, coach, edző, call centeres, manager, szinte bármi…
  • Ha sokszor szólalsz meg emberek előtt, tartasz kisebb-nagyobb meetingeket, prezentációkat, sokkal magabiztosabban, határozottabban tudsz kiállni, ha tisztán beszélsz. Hiába nagyon jól felépített a mondanivalód, ha az esetleges hanghibák miatt kevésbé érthető.
  • A felnőtt beszédhibákból gyakran vicceket gyártanak: biztos láttál, hallottál, olvastál különböző vicceket, mémeket vagy stand up-os előadásokat, ahol a beszédhiba a vicces kategóriába került, ezzel magát a beszédhibás személyt is bekategorizálva.
  • És végül, de nem utolsó sorban, az egyik lefontosabb ok, hogy miért kezeltessük a beszédhibánkat felnőttkorban: a gyermekünk beszédét úgy tudjuk leginkább formálni, széppé csiszolni, hogy TÖKÉLETES beszédpéldát mutatunk neki. Ha te is beszédhibás vagy, jó eséllyel a gyermeked is utánozni fog téged, ami maradandó beszédhibához is vezethet akár. Ha gyermeket nevelsz, ezt mindig tartsd szem előtt!

Érdemes, lehet felnőttkorban beszédhibát javítani?

Természetesen lehet, hogy valamilyen oknál fogva nem tudunk kialakítani, egy adott hangot, de a többség esetében mindenképp érdemes belevágni a folyamatba, sok esetben nagyon szép eredményeket lehet elérni. Tapasztalatom azt mutatja, hogy a legnagyobb kihívást a szépen kialakított és terápiás közegben tökéletesen használt hang spontánbeszéd-helyzetekbe való átültetése, használata jelenti. De megfelelő gyakorlással, motivációval ezt is sokan legyőzték már.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3114822854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása