Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Mit csinál a logopédus, mi a feladata?

2019. március 06. - Munkás Nóri

Biztosan Neked is van olyan ismerősöd, akinek a gyermekét logopédushoz hordják, mert nem kezdett el időben beszélni, nem képzi helyesen a hangokat vagy esetleg orrhangon beszél. Sok esetben azonban nem a zavaró beszédhiba miatt fordulnak a szülők  logopédushoz, hiszen számos más problémával is foglalkozik a logopédus. Elmesélem röviden, hogy mi mindent csinálunk, mely területeket érint a munkánk, milyen terápiák léteznek.

Ahogy már említettem: a logopédusok tevékenységi köre igen szerteágazó. Két fő területen dolgozunk leginkább: az egyik az oktatás, a másik pedig az egészségügy.

Mivel én főleg az oktatási területen szereztem tapasztalatot, így most főleg azokat a problémaköröket említem meg, amelyekkel az oktatás területén (is) találkozni.

Milyen problémával lehet megkeresni egy logopédust?

  1. Nyelvi késés (megkésett beszédfejlődés): ha nem indul meg időben a beszéd.
  2. Nyelvi zavar terápiája: ha nyelvfejlődés nem a tipikus utat követi, hanem eltér attól.
  3. Artikulációs zavar terápiája: a beszédhangok korrekciója.
  4. Beszédészlelés és beszédértés fejlesztése.
  5. Diszlexia prevenció: részképességek és nyelvi fejlesztés óvodáskorban, iskolára való felkészítés.
  6. Diszlexia prevenció és reedukáció iskolás korban.
  7. Nyelvlökéses nyelés: ezt leggyakrabban a fogorvos, fogszabályozó szakorvos fedezi fel és javasolja a logopédust.
  8. Diszfónia: hangképzési rendellenesség kezelése (rekedt, fátyolos hang, hangszalagcsomó, stb.).
  9. Orrhangzós terápia: ajak- és szájpadhasadékos gyermekek logopédiai ellátása.
  10. Dadogás, hadarás.

Nem szorosan és kizárólagosan logopédusi kompetencia, de grafomotoros és vizuomotoros fejlesztéseket is végezhet egy logopédus, mely az írásmozgások alapjait segítik.

Terápia vagy diagnosztika?

Fontos, hogy bár a logopédusokat főleg a terápiás munkásságukról ismerik, úgy gondolom, hogy a diagnosztikai rész kiemelése, hangsúlyozása sem hanyagolható el. Minden terápiás munkát egy vizsgálat előz meg, így lesz a terápia célirányos és hatékony.

A logopédusokat tanácsadási kereteken belül is meg lehet keresni, ahol a gyermek  beszéd- és részképességek fejlődésével kapcsolatban felmerülő kérdésekre válaszolnak. Ötleteket, segítséget nyújtanak a nyelv- és beszédfejlődés, olvasás és írás otthoni támogatásához. 

Fordulj bátran Te is logopédushoz, ha úgy érzed, "valami nem oké" a gyerkőccel (vagy akár magaddal), hidd el, biztosan megnyugtat és/vagy útbaigazít, segít a továbblépésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr4214665475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása