Egy logopédus gondolatai

Logopédia, egyéni igényeknek megfelelően

Kötelező olvasmány fogszabályzó előtt vagy alatt

Ezt mindenképp olvasd el!

2020. február 19. - Munkás Nóri

Vajon hogyan függ össze a fogszabályozás és a logopédia? A legtöbb felnőtt páciensem a fogszabályzása előtt vagy alatt keres fel, mert a fogszabályzó szakorvosa logopédiai terápiára küldi, az ún. nyelvlökéses nyelés kezelése miatt. Legtöbben akkor hallanak erről először.

fogszabalyzo.jpg

Mi az a nyelvlökéses nyelés?


A nyelvlökéses nyelés általános jellemzői a következők:

  • Nyeléskor a két fogsor nem záródik.
  • A nyelvhegy a fogak között, ill. oldalt kicsúszik.
  • Az is előfordulhat, hogy nem csúszik ki a nyelv, de előreirányuló mozgással ütközik a fogsornak.

Mivel egy nap akár 1000-2000 alkalommal is nyelünk, ezért a nyelv mozgása képes akkora erőt kifejteni, hogy bizonyos idő elteltével elmozduljon a fogsor: fogsorzáródási rendellenességet okozva. Legtöbbször ekkor érkeznek meg a fogszabályzásra az érintettek.

Hatékony a terápia?

A fogszabályázás azonban nem lehet teljesen sikeres, ha a kóros nyelési mechanizmust nem szüntetjük meg, mert a fogszabályzó és a nyelv ellentétes irányú erőhatásoknak teszik ki a fogakat. Így könnyen előfordulhat, hogy a nyelvlökéses nyelés csökkenti a fogszabályzás hatékonyságát, megnöveli a fogszabályzás időtartamát, vagy a fogszabályzó eltávolítás után – bizonyos idő elteltével – a fogak visszaállnak a fogszabályzás előtti állapotba.

Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt belevágsz a fogszabályzásba, mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy a Te esetedben nem áll-e fenn nyelvlökéses nyelés. Magyarországon a nyelvlökéses nyelés terápiájával a logopédusok foglalkoznak, így ha felmerül benned a gyanú, hogy esetleg érintett vagy, logopédust kell felkeresned. A legjobb, ha a nyelésterápia megelőzi a fogszabályzást, de ha a fogszabályzás elején kezdünk bele, akkor is időben vagyunk még, sikeres lehet a terápia.

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedusbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9815476482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jatagán9 2020.02.21. 07:19:11

És hol vannak ezek a nyelvlökéses nyelés terápiájával foglalkozó logopédusok? Egy éve keresünk a Dunakanyarban a gyereknek, de nem találunk.

jatagán9 2020.02.21. 07:21:31

És hol vannak ezek a a nyelvlökéses nyelés terápiájával foglalkozó logopédusok? Egy éve keresünk a Dunakanyarban a gyereknek, de nem találunk.

pefe 2020.02.21. 08:11:35

@jatagán9: Az innerVoice.hu csinál 1-2 alkalmas nyelvlökéses terápiát is. Megtanítanak a gyakorlatokra, utána otthon már tudod csinálni. Nem kell hetente eljárni. Sajnos nem a Dunakanyarban vannak, hanem Újbudán.

jatagán9 2020.02.21. 14:08:27

@pefe: Köszönöm, azonnal felmentem a megadott honlapra, de ott szó nincs ilyesmiről. Miből gondolod, hogy foglalkoznak ilyesmivel?

A blogírót pedig kérdezem, hogy ha már ír a dolog fontosságáról, nagyon hasznos lenne megemlíteni legalább budapesti lehetőségeket.

Munkás Nóri 2020.02.21. 14:27:44

Kedves Jatagán9!

A helyileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatok nyújtanak állami, ingyenes ellátást nyelvlökéses nyeléssel kapcsolatban, abban az esetben, ha van ott erre logopédus, valamit megfelelő óraszám. Tehát elsőkörben a Pedagógiai Szakszolgálatnál érdemes kérdezősködni. Ezen kívül Budapesten számtalan logopédus van, aki magánrendelés keretei között végez nyelésterápiát. Természetesen nem tudom az összes elérhetőségét felsorolni. Viszont van a facebookon egy Logopédus nevű, nyílt, országosan logopédusokat tartalmazó csoport, ahova szülők is be szoktak írni. Leírják, hogy hol és miben várnak segítséget, s ha van olyan kolléga, aki tud segíteni, akkor jelentkezik. :)